dilluns, de març 06, 2006

El Tirant lo Blanch i el valencià

Potser he anat massa de pressa. Sembla que vulga erigir-me en estendard de la meua generació!. No res més allunyat de la meua intenció. Només sóc un entre tants. Un que pregunta.

Potser no hi ha respostes

Però no importa. Continuament ens sorgeixen noves preguntes, més trivials, que tenen respostes més mundanes. Com per exemple, què collons és això de que anara a estrenar-se una pel·licula basada (per dir-ho d'alguna manera) en una de les obres més importants de la literatura i no s'haja assabentat ni Déu?

No és que passara sense pena ni glòria... És que ha passat d'amagatotis, corrent i mirant als costats per si de cas algú deia alguna cosa... Fins al moment de l'estrena. Bombos i platerets, els presentadors més "ditxaratxeros" de Canal 9, i una escenografia mescla de Ben Hur i Terra Mítica. Com si l'hagueren fet ells.

Sí, xics i xiques, Tirant ha vist la llum en el món del cel·luloide, i el senyors del PP han volgut enganxar-s'hi a roda de pressa i correguent. Una pel·lícula feta per un cineasta barceloní castellanoparlant, en anglès i mecenatge d'una productora catalana .

Els pocs que sabíen de la seua existència discutíen sobre si s'havia doblat al castellà o al valencià (de fet, estava rodada en anglès i s'havia fet el doblatge a castellà i valencià, segons la pàgina web del film), i ara fan l'estrena en valencià per a la gent glamurosa de la city, i per a la gent que de veritat usem el valencià només un cinema de tota valència ens l'oferirà en valencià. Molt bé senyor conseller, així està a salvo el valencià en les seues mans.
Espai Campanar, vora el riu, ha disposat una sala durant el dimencres 12. Des del Voluntariat pel Valencià n'han fet ressó i es convoca una "Trobada del Voluntariat pel Valencià al cinema" i esperem la vostra assistència a la sessió de les 20:30 per tal de demanar una major proporció de projeccions en valencià (que no una major quantitat de projeccions del Tirant, no estem per a fer-li el llit al senyor Aranda. Si la pel·lícula és roïna, ja s'ho farà...) i, com sempre, una mínima normalitat cultural.

Ja ens la clavaren amb l'Ausiàs de pega i ara, el Tirant...

St. Vicent Ferrer... tremola!!


PD: Tirant tindrà la veu de Son Goku?

Soterrada la mort
arrencada la flor
l'amor embogit. Jacques Prevert

4 Comments:

Blogger Armando Zaragoza said...

Per cert que Sant Vicent Ferrer tampoc ha eixit massa ben parat de la revisió postmoderna.

Fes una ullada a la versió en cómic de la vida de Sant vicent Ferrer feta per Carles Recio, i ja parlem.

De fet podriem fer un article especial dedicat a aquest fill de la gran puta.

1:11 p. m.  
Blogger mongel said...

ei salva, soc Angel, no sabia que havies fet un blog. Visita el meu.

11:14 p. m.  
Blogger NEcia said...

ey, un nou blogger (si se dice así). En fin, bienvigut a la bloggesfera, espero que escriba algo en español de vez en cuando.

Sant Vicente Ferrer es el de la reliquia que está en la Iglesia esta de la virgen de los desamparados no?
qué creepy el pedacillo de brazo momificado.

9:30 p. m.  
Blogger Speaker said...

Sí, el braç "incorrupte" de Sant Vicent Ferrer sorprèn estrangers i autòctons. Jo sostinc la teoria que pertany a un dels paletes que construïen la catedral.

Què trist que només es fera en un cine en valencià quan hauria d'emetre's en valencià en tots els cines valencians.

En fi, pel que diuen els experts, la pel·li és una caguerà de bou. Aviam si un dia me l'abaixe i li faig una ullada.

Llàstima Salva que abandonares el bloc tan prompte, feia molt bona pinta.

5:50 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home